Остеопатия при болки в рамото

Остеопатично лечение при болки в раменната става

Раменната става е с най-свободното движение в тялото на човека. В нея се съчленяват ставната ямка на лопатката и главата на мишнечната кост. Ставата е укрепена от клюномишнечна връзка и още няколко връзки и укрепления. Като цяло е една сложна композиция и това предполага повече възможности за дисбаланс и напрежения в раменния пояс, водещи до болки.

В областта на рамото се залавят няколко мускула, участващи в движенията на горния крайник. Съответно хипотонусът на някои от тях  може да бъде причина за евентуални болки. Друг провокатор на болка в областта на рамото е напрежение (дисфункция) в долната челюст (мандибула). Възпаление от физическо пренатоварване също може да предизвика болезнен  дискомфорт.

Тъканни фиброзни изменения често са причина за проблеми с движенията в раменния пояс. Тук трябва да споменем, че на психо-емоционално ниво, болката в тази област се  асоциира с тежест, която човек е поел преко сили върху раменете си. Остеопатичният подход позволява  да се избавите от  проблемите в раменния пояс, като отработи емоционалната компонента, изчисти дисфункциите и възстанови синхронните движения  на  ангажираните кости.