Какво е Остеопатия?

Предимството на Остеопатията е в нейната пълна яснота и простота при конструирането на лечебната процедура. Методът работи върху дълбоките причини за здравословното разстройство и е изключително ефективен и безопасен. За разлика от мануалните масажи, при които има механични въздействия върху тялото чрез различно подбрани похвати, Остеопатията е метод на минимално физическо въздействие върху нашия „вътрешен свят”, чрез фино и деликатно докосване но с много реален и бърз ефект.

През погледа на Остеопатията, причината за повечето болести са т.нар. остеопатични  дисфункции –  продължително напрежение в различни части от мускулатурата на тялото. Това напрежение създава фасциални нарушения, като  те от своя страна предизвикват дисбаланс в различни органи и  системи  на организма. Намалява притокът на хранителни вещества, появява се оток и започват болките. Така възникват  различни  функционални разстройства, които  може  да са далеч  от мястото на първоначалното  напрежение. Задачата на опитния  остеопат е да открие тези зони (дисфункции) и да ги елиминира, което се постига чрез леко докосване или притискане на определени структури на тялото. Болките и напрежението в различните му части постепенно намаляват и изчезват.

Прилагайки перцепцията (усещането), се достига до много по-високо ниво на ефективност, понеже тялото само показва къде е причината за това състояние и как може да се отработи по безболезнен начин.

Човешкото тяло е цялостна система – огромна  мрежа  взаимовръзки – структурни, физиологични, биохимични, енергични. Затова нарушенията се търсят не само на локално (физическо) ниво, а във взаимовръзката с другите структури на  тялото – енергийни, психически и духовни. Балансирайки биопотоците в организма чрез енергийното въздействие на  метода, се стимулира жизнената енергия, която подпомага  лечебния процес.

Остеопатията повлиява благоприятно много състояния като:

 • Болки по опорно двигателния апарат, врат, раменен пояс, гръб, лумбален и сакрален дял на гръбначния стълб, горни и долни крайници
 • Главоболие, световъртеж, УНГ, синузит, проблеми с очите
 • В денталната практика, при протезиране, поставяне на брекети или импланти
 • В гинекологията при пролапси в малкия таз, бременност, след раждане и при секцио, за предпазване от сраствания
 • При травми
 • При психо-емоционални проблеми – страх, обида, гняв, скръб, загуба, непоносимости.
 • При родова травма на малки деца и изоставане в развитието, проблеми в говора
 • Рестартира централната нервна система и повишава имунитета

Огромният плюс на Остеопатията като лечебен метод е фактът, че тя не вреди. Точно от такава терапия без странични ефекти имат нужда бременните и родилките, за да опазят от увреждане децата си. При бременната жена, вследствие от промените, които настъпват в организма й, се наблюдават изменения в телосложението и те предизвикват различни по място, вид и сила оплаквания. Остеопатичните процедури са много подходящи поради лекото докосване и щадящия подход на самата терапия при бременните:

 • болки по гърба, кръста, таза, както и тежест в тази област;
 • болки по долните крайници от повишеното механично натоварване на опорно-двигателния апарат;
 • нарастването на плода повдига диафрагмата и създава напрежение и дискомфорт  в различни части от гръдната клетка и коремната област;
 • главоболие от емоционално претоварване;
 • психоемоционални проблеми – различни негативни емоции, страхове, непоносимост към хора, ситуации и др.

Остеопатичната процедура може да избави от много неприятни усещания и вече родилата жена. Особено важно е, когато раждането е със секцио или при нормално раждане се е наложила епизиотомия, да се възстановят тъканите и органите от тези интервенции по най-бързия и безболезнен начин. Така биха се избегнали последващи пролапси, сраствания и неприятни усещания и  в тази област.

Остеопатията помага и на малките дечица, когато са неспокойни и нервничат, много плачат, често след нахранване обилно повръщат, като тези симптоми обикновено се получават след т.нар. родова травма.

Обикновено остеопатичните процедури се провеждат през 7-8 дни. Независимо че има подобрение още на първата, добре е да се направят 5 процедури за по-цялостен и  стабилен резултат.

След всяка следваща намеса болките постепенно си отиват и усещането е за повече лекота и баланс в целия организъм – на всички нива. След остеопатична процедура човек се чувства зареден с енергия, усеща главата си по-лека, тялото е освободено от напрежение, а денят е изпълнен с позитивно настроение.

6 Отговори на “Какво е Остеопатия?”

 1. Аватарът на Анета Спасова
  Анета Спасова

  Дани прави чудеса! Доверете й се.

  Liked by 1 person

 2. Аватарът на Мария Ангелова
  Мария Ангелова

  Добър специалист и го препоръчвам

  Liked by 1 person

 3. Аватарът на Янита Ананиева
  Янита Ананиева

  Дани е страхотен специалист и много добър и лъчезарен Човек! Има златни ръце. С нея се чуствам спокойна. Препоръчвам!

  Liked by 1 person

  1. Аватарът на Яница Цветкова
   Яница Цветкова

   Още по време на първата процедура усетих облекчение по цялото тяло и всичкия стрес и напрежение се освободи. Силно препоръчвам.
   Даниела е страхотен специалист!

   Liked by 1 person

 4. Аватарът на Ninel Atanasova
  Ninel Atanasova

  Горещо препоръчвам на всичките родители на малките деца! След две посещения на Даниела не можахме да познаем нашето четиригодишно момиченце! Физически се преобразило лечицето и, тръгна да говори свързано и по-активно, изведнъж порасна! Впечатлени сме и много благодарни на прекрасен специалист със златни ръце!

  Liked by 1 person

 5. Аватарът на Даниела Георгиева

  Много съм доволна от лечения метод на Остеопатията. Препоръчвам ви Дани. Тя има златни ръце и е голям специалист. С нея се чувствам спокойна. Стреса и напрежението се освободиха от мен.

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

6 thoughts on “Какво е Остеопатия?

  1. Още по време на първата процедура усетих облекчение по цялото тяло и всичкия стрес и напрежение се освободи. Силно препоръчвам.
   Даниела е страхотен специалист!

   Liked by 1 person

 1. Горещо препоръчвам на всичките родители на малките деца! След две посещения на Даниела не можахме да познаем нашето четиригодишно момиченце! Физически се преобразило лечицето и, тръгна да говори свързано и по-активно, изведнъж порасна! Впечатлени сме и много благодарни на прекрасен специалист със златни ръце!

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s