Други методи


SEST – Последователна настройка на енергийната система

SEST (Sequential Energy System Tuning) e холистичен лечебно–диагностичен метод, който е насочен към изявяване на психо-физическите нарушения у човека по пътя на диалога с централната нервна система, чрез мануално тестване на шийния отдел на гръбначния стълб. С помощта на палпация (опипване) на седемте шийни прешлена се добива представа, дали всеки един от тях се движи. Ако няма движение, това е знак за дисбаланс.

Тъй като SEST e разработен на основата на Краниосакралната терапия /КСТ/ и Традиционната Китайска Медицина /ТКМ/ , то вътретъканното движение е факторът , който се изявява и при диагностиката и при лечението. В превод SEST  означава – Последователна настройка на енергийната система. Тази настройка осъществяваме посредством точки от Меридианите от  ТКМ. Резултатите от теста ни насочват към определени дисбаланси в енергийните канали на човека изразяващи се в дискомфорт или болка на физическо ниво, и/или проблеми от психо-емоционално естество. Също могат да се установят и  предразположения към бъдещи здравословни проблеми.

SEST e високо ефективен метод, като следствие от алгоритъма на диагностика и лечение. По време на прегледа организма ни води към първопричината за изявилите се дисбаланси,  предизвикващи определени проблеми, показва ни,  какъв е ресурсът от жизнена  сила, и  до какво ниво би могла сама  да отработи блокажите в енергоносителите и отново да доведе човека до състояние на здраве.

По своята същност SEST  е безопасен и безболезнен метод, който повлиява неразположенията, както на физическо така и на духовно и емоционално ниво. Може да се ползва и за профилактика, като периодично се балансира енергийната система и така не се допускат дълбоки отклонения от синхронното вътретъканно движение.

SEST e  този метод, който ни дава възможност във всеки момент от работата ни с човека, да намерим най-прекият път към неговото здраве и благоденствие!


Цветотерапия на д-р Бах

Цветотерапията на д-р Бах е модерен холистичен метод, създаден преди 80 години от известния английски лекар, бактериолог и хомеопат д-р Бах. Основана е върху разбирането, че болестите възникват върху основата на съществуващи в нас душевни дисхармонии. „ Лекувай болния, а не болестта” е друг основен принцип на терапията, т.е. важен е човекът  и неговият вътрешен свят, отношението му към живота в различните му аспекти.

Цветните есенции действат, като възстановяват хармонията и баланса на нашето собствено енергийно поле, посредством фините вибрационни енергии на цветовете. Известно е, че по време на цъфтежа в цветовете се акумулира цялата лечебна енергия на растението. 

Д-р Бах е открил собствен начин за извличане на тази лечебна сила. Така създава 38 цветни лека във вид на екстракти в течна форма. След разреждане се приемат под формата на капки по няколко пъти на ден. Методът е доказал в годините, че е надежден и безвреден, без опасност от предозиране и пристрастяване. Поради това е подходящ за свръхчувствителни към лекарства хора. Използва се от всички възрасти, от бебета до възрастни. Също така добре се съчетават и с другите лечебни методи.

С Цветотерапията на д-р Бах се лекуват душевни състояния, като стрес, шок, психо-емоционални травми, тъга, апатия, меланхолия, депресия, страхова невроза, тревожност, безпокойство, безсъние, несигурност в себе си, поведенчески разстройства, болезнена ревност и др. Терапията се прилага и при практически здрави хора намиращи се във важни или критични периоди от живота си – раждане, тръгване на училище, пубертет, избор на кариера, криза след раздяла и загуба на близък и т.н.

„ Болестта не е жестокост или наказание, тя просто е един вид регулиращ фактор, средство, което душата ни използва, за да ни насочи към грешките ни, за да ни предпази от по-големи заблуди, за да ни попречи да нанесем повече вреди и да ни върне към пътя на истината и светлината,  от които никога не е трябвало да се отклоняваме.”

                                                                                                                                      Д-р Е. Бах