Какво е Остеопатия?

Предимството на Остеопатията е в нейната пълна яснота и простота при конструирането на лечебната процедура. Методът работи върху дълбоките причини за здравословното разстройство и е изключително ефективен и безопасен. За разлика от мануалните масажи, при които има механични въздействия върху тялото чрез различно подбрани похвати, Остеопатията е метод на минимално физическо въздействие върху нашия „вътрешен свят”, чрез фино и деликатно докосване но с много реален и бърз ефект.

През погледа на Остеопатията, причината за повечето болести са т.нар. остеопатични  дисфункции –  продължително напрежение в различни части от мускулатурата на тялото. Това напрежение създава фасциални нарушения, като  те от своя страна предизвикват дисбаланс в различни органи и  системи  на организма. Намалява притокът на хранителни вещества, появява се оток и започват болките. Така възникват  различни  функционални разстройства, които  може  да са далеч  от мястото на първоначалното  напрежение. Задачата на опитния  остеопат е да открие тези зони (дисфункции) и да ги елиминира, което се постига чрез леко докосване или притискане на определени структури на тялото. Болките и напрежението в различните му части постепенно намаляват и изчезват.

Прилагайки перцепцията (усещането), се достига до много по-високо ниво на ефективност, понеже тялото само показва къде е причината за това състояние и как може да се отработи по безболезнен начин.

Човешкото тяло е цялостна система – огромна  мрежа  взаимовръзки – структурни, физиологични, биохимични, енергични. Затова нарушенията се търсят не само на локално (физическо) ниво, а във взаимовръзката с другите структури на  тялото – енергийни, психически и духовни. Балансирайки биопотоците в организма чрез енергийното въздействие на  метода, се стимулира жизнената енергия, която подпомага  лечебния процес.

Остеопатията повлиява благоприятно много състояния като:

 • Болки по опорно двигателния апарат, врат, раменен пояс, гръб, лумбален и сакрален дял на гръбначния стълб, горни и долни крайници
 • Главоболие, световъртеж, УНГ, синузит, проблеми с очите
 • В денталната практика, при протезиране, поставяне на брекети или импланти
 • В гинекологията при пролапси в малкия таз, бременност, след раждане и при секцио, за предпазване от сраствания
 • При травми
 • При психо-емоционални проблеми – страх, обида, гняв, скръб, загуба, непоносимости.
 • При родова травма на малки деца и изоставане в развитието, проблеми в говора
 • Рестартира централната нервна система и повишава имунитета

Огромният плюс на Остеопатията като лечебен метод е фактът, че тя не вреди. Точно от такава терапия без странични ефекти имат нужда бременните и родилките, за да опазят от увреждане децата си. При бременната жена, вследствие от промените, които настъпват в организма й, се наблюдават изменения в телосложението и те предизвикват различни по място, вид и сила оплаквания. Остеопатичните процедури са много подходящи поради лекото докосване и щадящия подход на самата терапия при бременните:

 • болки по гърба, кръста, таза, както и тежест в тази област;
 • болки по долните крайници от повишеното механично натоварване на опорно-двигателния апарат;
 • нарастването на плода повдига диафрагмата и създава напрежение и дискомфорт  в различни части от гръдната клетка и коремната област;
 • главоболие от емоционално претоварване;
 • психоемоционални проблеми – различни негативни емоции, страхове, непоносимост към хора, ситуации и др.

Остеопатичната процедура може да избави от много неприятни усещания и вече родилата жена. Особено важно е, когато раждането е със секцио или при нормално раждане се е наложила епизиотомия, да се възстановят тъканите и органите от тези интервенции по най-бързия и безболезнен начин. Така биха се избегнали последващи пролапси, сраствания и неприятни усещания и  в тази област.

Остеопатията помага и на малките дечица, когато са неспокойни и нервничат, много плачат, често след нахранване обилно повръщат, като тези симптоми обикновено се получават след т.нар. родова травма.

Обикновено остеопатичните процедури се провеждат през 7-8 дни. Независимо че има подобрение още на първата, добре е да се направят 5 процедури за по-цялостен и  стабилен резултат.

След всяка следваща намеса болките постепенно си отиват и усещането е за повече лекота и баланс в целия организъм – на всички нива. След остеопатична процедура човек се чувства зареден с енергия, усеща главата си по-лека, тялото е освободено от напрежение, а денят е изпълнен с позитивно настроение.

3 thoughts on “Какво е Остеопатия?

 1. Дани е страхотен специалист и много добър и лъчезарен Човек! Има златни ръце. С нея се чуствам спокойна. Препоръчвам!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s